section

Dramatický kroužek

Dramatický kroužek

Dramatická výchova je jeden z šesti oborů estetické výchovy a výchovy uměním, v němž se pracuje s prostředky a postupy divadelního umění, s dramatickou hrou/ hrou v roli. V dramatické výchově je tak pozornost soustředěna především na lidské jednání a mezilidské vztahy. V dramatické výchově se vychází z přirozené dětské hry, která je založena na přeměně, v níž se účastníci hry a vše, co je do hry zahrnuto (prostor, předměty, zvuky), stávají něčím nebo někým jiným, než v realitě jsou a vstupují do fiktivního světa, který svým jednáním aktivně spoluvytvářejí. Dramatickou výchovu je tedy možné charakterizovat také jako učení přímým prožitkem a vlastní zkušeností v jednání, nabývání životní zkušenosti společným řešením problémové situace nejen intelektem, ale i intuicí, a to se zapojením těla a emocí.

V lekcích si tedy budeme hrát s fiktivními i reálnými příběhy, pracovat s literaturou a tím se učit o sobě samých, o druhých a o okolním světě.

Lektorka

MgA. Alžběta Ferklová

MgA. Alžběta Ferklová

Absolventka předškolní pedagogiky na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy, Praha a katedry výchovné dramatiky Divadelní fakulty AMU, Praha. Během studia využila možnosti studovat na Divadelní akademii v Oslu. Působí na katedře primární a preprimární pedagogiky PedF UK, Praha a je posluchačkou doktorského programu na KVD DAMU. Vede kroužky dramatické výchovy v MŠ i ZŠ a věnuje se lektorské činnosti právě pro oblast dramatické výchovy - je hlavním lektorem ročního akreditovaného kurzu dramatické výchovy pro pedagogy MŠ.