Škola v přírodě druhý turnus

Škola v přírodě druhý turnus

15.06.2018

Sobota

Do Ekocentra v Hájích jsme přijeli v pořádku. Hned jsme se seznámili s místním tříměsíčním divočákem Romeem a blízkým okolím.

O hezké přivítání se postaraly paní kuchařky, které nám připravily výborné řízečky s bramborovou kaší.

Na pestré expozici Jizerky všemi smysly jsme se zajímavým způsobem obeznamovali s ekosystémem Jizerských hor a okolí.

Večerní běhání v mokré trávě nám umožnil vydatný odpolední déšť.

 

Neděle

Druhý den jsme začali ranní rozcvičkou venku a koupáním v místním rybníku.

Po vydatné snídani jsme šli k témuž rybníku, lovili vodní živočichy a dělali vodní biomonitoring, jehož součástí bylo pozorování vzorků v laboratoři pod mikroskopem.

Protože bylo vedro, v rámci odpoledního klidu jsme se vybláznili v potoku a někteří i na kolečkových bruslích.

Navečer jsme si vyrobili provázkové telefony a začali psát deník.

 

Pondělí

Na celé dopoledne nás zaměstnal program Zlaté české ručičky s pěti řemesly:

  • vyrábění svíček z medových plástů a vosku
  • řezání dřeva, vyrábění knoflíků či přívěšků pomocí nebozízku
  • plstění
  • vyčesávání vlny
  • vyrábění  ovesných a pšeničných vloček

Teď už ale musíme běžet, čeká nás další odpolední program :)

 

Úterý

Vydali jsme se na celodenní výlet a navštívili Skalní hrad. Cestou jsme plnili nejrůznější úkoly, kde jsme všemi smysly poznávali okolní přírodu a bylo zapotřebí spolu i umě spolupracovat (což se nám velmi dařilo). Odměnou nám byl výstup na Skalní hrad a překrásný výhled do Jizerských hor. Cestou zpět jsme se vydali naučnou stezkou Oldřichovské háje a skály, kde na nás čekalo mnoho zajímavého poučení.

 

Středa 

Ve středu nás čekal program uvnitř Ekocentra, kde jsme opět hravě využívali naše smysly a přírodní živly. Navštívili jsme místního kováře a v jeho kovárně si sami vyrobili medailony s iniciály. Učili jsme se číst z mapy, když jsme se na nich mj. vydali po stopách našeho včerejšího výletu. Rovněž jsme se seznámili s místní bylinnou zahrádkou - mnohé byliny se objevují celý týden v našem jídelníčku. Také jsme centru pomohli v rámci projektu s tříděným odpadem. 

 

Čtvrtek

Předposlední den jsme si dali snídani o něco dříve, abychom vyrazili vlakem na Malou Skálu a odsud na raftech po řece Jizeře až do Dolánek u Turnova. Vodu jsme si náramně užili, ještě jsme v Dolánkách stihli navštívit Dlaskův statek a Dům přírody s bohatou expozicí na téma Českého ráje, abychom před pátou hodinou opět nastoupili na vlak zpět do Ekocentra. Večer jsme si pak - po našem každodenním rituálu psaní deníků - uspořádali táborák.

 

Pátek

V pátek jsme si již jen stihli zabalit všechny věci, rozloučit se s místem i milými hostiteli a uzavřít všechny zážitky závěrečným sdílením a vyhodnocením.